Regionen vill anställa fler AT-läkare

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län planerar att utöka antalet AT-läkartjänster för att minska beroendet av hyrläkare. I en ny handlingsplan, som ännu inte klubbats, föreslås att tio nya AT-tjänster inrättas.

I veckan har regionsstyrelsens arbetsutskott antagit den nya handlingsplanen för att minska beroendet av inhyrd personal. Men nu är det upp till regionstyrelsen att godkänna den innan den börjar att gälla, rapporterar Jönköpings-Posten

Det finns ett nationellt projekt som syftar till att göra vården oberoende av inhyrd personal till år 2019.

— Vi beslutade att utöka AT-tjänsterna med tio anställningar, vi kommer att ha en fortsatt satsning på ST-anställningar och fortsätta jobba med RAK, rätt använd kompetens, säger Malin Wengholm (M) ordförande i regionstyrelsens arbetsutskott samt ordförande i regionstyrelsen till JP.

Hyrläkare

I Region Jönköpings län är det först och främst läkare som hyrs in, medan det i andra landsting även handlar om sjuksköterskor.

Malin Wengholm berättar att exempelvis anestesikliniken i Eksjö och psykiatrin på länssjukhuset Ryhov har haft ett stort behov av inhyrd personal, vilket är kostsamt. Hon säger även att det är svårt att locka läkare till vårdcentraler på mindre orter som ligger perifert till.

Fler åtgärder krävs

Socialdemokraten Marcus Eskdahl, som är andre vice ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård, är positivt inställd till handlingsplanen, men han tycker att mer måste göras. Till JP säger han att ett tätare samarbete med landstinget i Kalmar och Region Östergötland krävs för att lösa problemen.

AT-läkare

Allmäntjänstgöring (AT) kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter, bred basal medicinsk kunskap och organisatorisk insikt, något som krävs för alla läkare oavsett specialitet.

AT ska bestå av läkararbete samt utbildning under professionellt ansvar. AT ska ge klinisk träning och introduktion i arbetslivet samt tillfälle till yrkesmässig och personlig utveckling. AT genomförs under minst 18 månader där nio månader fördelas mellan invärtesmedicinska specialiteter och opererande specialiteter där inget område får understiga tre månader. Minst tre månader ska göras i psykiatrin och minst sex månader ska göras inom allmänmedicinen som ska ligga sist. Majoriteten av AT-blocken är idag 21 månader och det finns idag ännu längre AT-block inriktade mot allmänmedicin och psykiatri.

AT-läkarna ska delta i vardagssjukvård med tonvikt på akutsjukvård och tjänstgöringen ska ske under personlig handledning av specialistkompetenta läkare.

Källa: Sveriges läkarförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.