Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekord i Vättern: ”Vattnet har aldrig varit så varmt”

Publicerad

Vädret har slagit rekord efter rekord den här sommaren. Nu kommer ytterligare ett – Vättern har under juni och juli haft en medeltemperatur på 19 grader och det är värmerekord sedan mätningarna startade på 1950-talet. Men det är inte bara av godo.

Många har denna sommar badat i landets näst största sjö Vättern och kunnat njuta av det. Medeltemperaturen har nämligen hamnat på hela 19 grader vilket är ett rekord. Under juni och juli har temperaturen varierat i Vättern, mellan 11 och 24 grader har uppmätts och då mäts temperaturen på fem meters djup.

I år ligger sommarens medeltemperatur på 19 grader vilket är två grader mer än medeltemperaturen de senaste tio åren.

– Det är som Usain Bolt. Han slår inte rekordet bara lite utan krossar det. Så har det varit med Vättern i sommar. En rekordsommar på alla sätt och vis, säger Måns Lindell, sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Inte bra för dricksvattnet

Dock är de högre temperaturerna inte bara av godo. Kylan är viktig för vattenverken runt sjön och de 280 000 människor som dricker Vättervattnet.

Jönköping har sitt vattenintag på 70 meters djup och påverkas inte, medan Falköping, Skara och Skövde just nu gör om sitt gemensamma vattenintag och lägger det djupare.

På Östgötasidan har man det svårare. Motala och Vadstena har sitt vattenintag grunt. Vattendjupet i Motala/Vadstenabukten är inte mer än fem till tio meter och vattnet där är över 20 grader vilket innebär ökad risk för tillväxt av bakterier, vilket i sin tur innebär högre hälsorisk, mer klor och högre kostnader.

Hur kan då temperaturerna växla så mycket, från 11 grader ena dagen till 24 den andra?

Utvecklingen av medeltemperaturen i Vättern. Foto: Länsstyrelsen

– Vättern är speciell. Medeldjupet är 40 meter och därnere är det omkring fem grader. När det vattnet pressas upp så blir det kallt, även om lufttemperaturen är hög. Vinden för upp kallt djupvatten till ytan och sänker temperaturen i vattnet, konstaterar Lindell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer