Här är svampexpertens bästa tips. Foto: SVT

Rekordår för svamp – även i trädgården

Uppdaterad
Publicerad

Det var en trög start men till slut blev det något av ett rekordår för svampar. Till och med i trädgårdarna har det poppat upp en hel del svamp. Men frågan är om svampen som växer på tomten går att äta?

— 2017 har faktiskt börjat jättetorrt och varit jättedåligt. Men nu har det regnat nästan konstant här sedan någon månad tillbaka och det är då det händer. Mycket regn och lagom med värme ger mycket matsvamp i skogen och även i gräsmattan, säger Anders Strandh, som är svampkonsulent.

Han är inbjuden till SVT:s redaktion i Jönköping för att hjälpa till med att identifiera svamparna i gräset utanför. Han plockar en svamp och försöker få med så mycket som möjligt av foten för att lättare kunna identifiera den.

— Jag tittar på färg, form, storlek och doft för att få en uppfattning om vad det är för svamp. Detta är en skivling med fina skivor. Den har en liten puckel och en vanlig plan hatt som är strimmig mot kanten, säger han.

Efter att ha konsulterat en svampapplikation i telefonen för att vara helt säker konstaterar Anders Strandh att det handlar om en nejlikbroskskivling. Och den är ätbar.

Anders Strandh är svampkonsulent Foto: SVT

— Jag har aldrig ätit den, men jag skulle kunna skiva den och steka med lite smör och salt, säger han.

Svampar behöver träd

Anledningen till att det inte finns lika mycket svamp i trädgården som i skogen är att många svamparter behöver träd för att växa.

— Svampar har ju samarbetspartners och antingen växer de på trädrötter eller på levande träd i ett mykorrhizasamarbete. Eller så kan de växa på gamla stubbar och rötter, som är under nedbrytning och som de tar näring ifrån, säger Anders Strandh.

Vad är det för skillnad mellan trädgårdssvampar och skogssvampar?

— Vissa arter finns både i skogen och i gräsmattan. Några champinjonarter till exempel. Men oftast är det helt andra arter på gräsmattan. Just här hittar vi mycket nejlikbroskskivling till exempel och de växer sällan i skogen. Så vart du ska gå beror lite på vilken art du vill hitta. Själv går jag oftast till skogen, men det går ju att bara gå ut i gräsmattan. En väldigt vanlig stor och fin matsvamp som finns på gräsmattor kan vara stolt fjällskivling. Mycket mat och supergod, säger han.

Varning för vita svampar

Någon stolt fjällskivling hittar vi inte men däremot en annan vitaktig svamp som Anders Strandh går bet på, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det finns uppemot 20.000 arter.

— Vita svampar med vita skivor är verkligen inga nybörjarsvampar för det finns många oätliga och några giftiga. Är den vit både på hatt, undersida och fot ska vi inte chansa på att äta den. Men vi dör inte om det inte skulle vara en vit flugsvamp. Den kan vi dö av, den är helvit på alla sätt. Vit flugsvamp har en ring uppe på foten och strumpa nere.

— Man ska vara väldigt noga med att det man plockar stämmer med svampboken. Stämmer inte alla egenskaper så slänger man svampen och tar nästa istället. Det är dumt att chansa för det här är ändå rätt farliga grejer om man tar fel, säger Anders Strandh.

Se hela teve-inslaget här: Rekordår för svamp – även i trädgården

De sju giftigaste svamparna

  • Röd flugsvamp
  • Brun flugsvamp
  • Panterflugsvamp
  • Vit flugsvamp
  • Toppig giftspindling
  • Lömsk flugsvamp
  • Stenmurkla

Svampplockartips

  • Plocka inga svampar som liknar de sju ovanstående
  • Ta bara svampar som du säkert känner igen
  • Provsmaka inte – även giftig svamp kan smaka gott
  • Låt endast svampkunnig vuxen rensa svampen
  • Skaffa en modern svampbok

Källa: Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.