Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronapandemin är en anledning till att fler studenter anmäls för fusk, se mer om det i klippet ovan. Foto: SVT

Rekordmånga anmälningar om fusk på högskolan i Jönköping under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler studenter anmäls för olika typer av fusk under examinationer på högskolan i Jönköping. Nästan dubbelt så många anmälningar har gjorts i år jämfört med föregående år.

Studenter som misstänks för fusk vid högskolan i Jönköping anmäls till Disciplin- och avskiljandenämnden, DAN. Om en student fälls för att ha fuskat kan det resultera i avstängning från studierna i minst två veckor och upp till sex månader.

– Dessbättre eller dessvärre är det så att de flesta studenter inte fälls, vi kan ju inte fälla någon på osäkra grunder, så vi måste också bli bättre på att anmäla och vara tydliga med vad det är som gör att vi misstänker fusk, säger Robert Gunnarsson, vicerektor för utbildning på högskolan i Jönköping.

Dubblering i anmälningar

Under år 2019 anmäldes 105 studenter för fusk, av dessa fick 67 en varning eller avstängning. Hittils i år (16 oktober) har 204 personer anmälts. Av de 135 anmälningar som har behandlats har 92 personer fått påföljder, enligt siffror från högskolans Disciplin- och avskiljandenämnd.

I jämförelse hade Höskolan i Kristianstad endast 27 misstänkta fall av fusk under hela 2019, och 65 fall fram till början av augusti i år. Högskolan i Kristianstad har 2000 fler studenter än högskolan i Jönköping.

Fusk på nya sätt

Robert Gunnarsson berättar att fusk som sker på högskolan i Jönköping har ändrat karaktär, numera är det inte lika vanligt att använda fusklappar och mobiltelefoner för att fuska under examinationer.

– Istället ser vi otillåtna samarbeten och plagiat, säger han.

– De flesta av våra studenter fuskar inte, det är en liten andel som anmäls. De flesta studenterna vill ju klara sin utbildning på ett hedersvärdigt sätt, säger Robert Gunnarsson.

Men hur stort tror du mörkertalet av fuskare är då?

– Det kan jag inte uttala mig om för det har jag ingen aning om, säger Robert Gunnarsson.

Coronapandemin är en anledning till att fler studenter anmäls för fusk, se mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet