Starta klippet för att möta scouter och ledare från Huskvarna – antalet scouter har ökat rekordmycket i landet under coronapandemin. Foto: Kristin Renulf / SVT

Rekordökning för scoutverksamhet under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Pandemiåret 2020 blev ett rekordår för scoutverksamheten i Sverige med 3 000 nya medlemmar, nästan dubbelt så många som ett vanligt år. Nyckeln till framgången har varit att ställa om istället för att ställa in.

Huskvarna scoutkår är ett exempel av många på en kår som vuxit. Men här har ökningen skett successivt även om man ser längre tillbaka än 2020.

– På tio år har vi gått från att vara 15 medlemmar till 70. Det är jätteroligt, säger Richard Carlsson, ledare.

Även scouterna tycker att det är roligt att kåren växer.

– Man får nya vänner hela tiden, säger Vilgot Hallingbäck.

Men vad är det som är så roligt med scouting?

– Här är det ingen prestation utan man får vara sig själv och ha kul ihop med andra, säger Vilja Askerlund.

Scouterna Dag Wennbladh, Vilja Askerlund och Vilgot Hallingbäck i Huskvarna. Foto: Kristin Renulf / SVT

Fler ledare behövs

Eftersom scouting är en verksamhet som till stor del bedrivs utomhus, har omställningen under coronapandemin inte varit allt för stor vilket kan vara en anledning till att många nya barn tillkommit.

– Vi har varit ännu mer ute även på vintern och tvättar händerna lite oftare, säger Dag Wennbladh.

I hela landet har Scouterna 75 000 medlemmar och 1 000 kårer. Men det står också omkring 9 000 barn på kö för att komma in. Bristen på ledare är en anledning till att verksamheten i dagsläget inte kan växa hur mycket som helst.

– Det är ett bekymmer att hitta ledare även om vi har många engagerade föräldrar. Hade vi haft fler ledare tror jag vi skulle kunna dubbla vårt medlemsantal här i Huskvarna, säger Richard Carlsson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.