Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcus Eskdahl (S) berättar om överskottet på nästan en miljard kronor för regionen. Foto: TT/SVT

Rekordresultat för regionen – närmare en miljard i överskott

Publicerad

Region Jönköpings län går mot ett rekordstort överskott. Enligt budgetprognosen kan resultatet hamna på 900 miljoner kronor i år – nästan tre gånger mer än beräknat. Trots det ser inte den politiska ledningen det som att man har snålat för mycket.

När delårsrapporten på tisdagen presenterades för regionstyrelsen så var det med ett historiskt resultat: 900 miljoner kronor i överskott på en budget som omfattar omkring 11,5 miljarder. Det gör Jönköpings län till en av regionerna i landet med bäst ekonomisk situation.

– Vi har en stabil ekonomi som bygger på långsiktighet, säger regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD) till SVT Nyheter Jönköping.

Marcus Eskdahl (S) säger att överskottet ger regionen ett handlingsutrymme att klara framtida behov. Se mer i klippet ovan.

Statsbidrag och placeringar bakom

Bakom rekordsiffrorna finns framför allt två orsaker. Det ena är att de riktade statsbidragen till vården blev större än väntat. Dessutom kom de ovanligt sent på grund av turerna kring regeringsbildningen, och hade därmed inte fullt ut räknats in i den ursprungliga budgeten.

Den andra orsaken är att finansiella placeringar i aktier och fonder har gått bättre än väntat, samtidigt som redovisningsreglerna har förändrats så att själva marknadsvärdet numera redovisas.

– Men sedan är det också så att verksamheten har bra koll på sina kostnader, och dras inte med några underskott, samtidigt som kostnaderna för bemanningsföretag faktiskt gått ner under året, säger Mia Frisk.

Men har ni då hållit igen för mycket i verksamheten med tanke på att resultatet blir så högt?

– Det är en jättepedagogisk utmaning att förklara. Framför allt att orealiserade tillgångar numera redovisas så att det ser bättre ut på pappret. Men värdet på dem kan lika gärna bli sämre om konjunkturen svänger.

– Vi har dessutom inte behövt lägga några besparingskrav på verksamheterna på flera år, säger Mia Frisk.

Ska betala investeringar

Överskottet kommer samtidigt väl till pass, menar den politiska ledningen för regionen. Under de kommande åren väntar stora investeringar, bland annat på regionens sjukhus och på en stor bussdepå för Länstrafiken. Det är framför allt där årets överskott ska stoppas in.

– Målet är att de här investeringarna ska vara egenfinansierade och att vi inte ska behöva ta några lån, säger Mia Frisk.

– Men vi måste också fortsätta att hålla i kostnaderna så att de inte sticker iväg den dag konjunkturen vänder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer