Foto: SVT/TT

Rekordsiffror: Så mycket skog förstörd av granbarkborren

Publicerad

Skogsstyrelsen har nu inventerat de skador på skogen som uppstått efter granbarkborrens angrepp. Och det är stora områden som har förstörts. I Jönköpings län handlar det om drygt en halv miljon kubikmeter för miljonbelopp.

Under 2019 så har granbarkborren orsakat skador på närmare sju miljoner kubikmeter på skogen i södra Sverige. Det visar en inventering som Skogsstyrelsen har gjort i samarbete med södra skogsägarna.

Sju miljoner kubik innebär ett virkesvärde på cirka tre miljarder kronor.

I Jönköpings län ligger siffran för förstörd skog på 562 000 kubikmeter för i år, det kan jämföras med 320 000 förra året.

Krävs hårt arbete av markägare

– I vår inventering ser vi att det hårda arbetet med att plocka ut angripet virke gör god nytta, men det finns fortfarande skogsägare som kan bli mer aktiva, ha bättre koll på sin skog och få ut de träd som har färska skador. Nu krävs det massiva insatser gemensamt, sannolikt i många år framöver, säger Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra Skogsägarna.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två granbarkborrar som har borrat sig under barken på en gran utanför Rävemåla. I detta fallet är det två honor som är i full färd med att lägga ägg i springorna en hane tidigare borrat upp. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer