Här berättar Linda Mathillas om kommunens råd för de äldre i värmen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekordvärmen farlig för äldre – kommunen ger råd

Uppdaterad
Publicerad

Maj har varit en ovanligt varm månad och det kan påverka hälsan hos framför allt äldre och sjuka personer. I veckan skickade Jönköpings kommun ut information till samtliga äldreboenden om hur värmeböljan ska hanteras. Det är tidigare än vanligt.

– Det är många som inte mår bra av värmen. De vill inte gå ut och sätta sig i solen utan håller sig mest inne, säger Ann-Louse Brewitz, undersköterska på Trädgårdens äldreboende i Huskvarna.

Det har varit varmt länge nu och värmen ser ut att hålla i sig. I nästa vecka väntas uppemot 30 grader på flera håll i Jönköpings län. Men den höga temperaturen för också med sig risker. Långvarig värme kan påverka hälsan, särskilt bland äldre och sjuka. SMHI utfärdar numera varningar för höga temperaturer. Är det 30 grader eller högre tre dagar i följd kommer en varning att utfärdas. Redan vid 26 grader i mer än tre dagar varnar SMHI Länsstyrelserna och kommunerna för att öka beredskapen.

Sårbara grupper

På Trädgårdens äldreboende i Huskvarna sitter ett tiotal personer ute i den lummiga trädgården när SVT Nyheter Jönköping är på besök. Gunnar Norgren säger att han trivs i värmen som är nu.

– Det är skönt. Jag gillar värme.

– Det är väl gott med värme men det får inte vara för hett, säger Margit Karlsson.

Att värmen ser ut att hålla i sig upplever de inte som ett problem.

Vissa tycker det är lite för varmt. Vad säger ni om det?

– Då får de väl sätta sig i skuggan, säger Gunnar Norgren.

På det informationsblad som skickats ut i veckan står det att omsorgspersonalen måste vara extra uppmärksamma på hur vård- och omsorgstagarna mår under värmeböljan. Sårbara grupper är exempelvis personer över 80 år, personer som tar vissa läkemedel och andra sjuka.

– Vi får ju tänka mer på de gamla så att de mår bra. Att de får i sig vätska, mineralvatten och har tunna kläder på sig bland annat, säger Ann-Louise Brewitz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer