Att handla från lokala producenter har blivit viktigare under pandemin. Det säger Albin Nordell på Rekoringen i Eksjö. Foto: Emma Johansson/SVT

Reko-ringar frodas i pandemin – ”slog alla rekord”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ökade antalet kunder till landets Reko-ringar. Producenter i Eksjö funderar på att utöka sin verksamhet tack vare det.

På en Reko-ring säljer producenter livsmedel och produkter direkt till konsumenten. Beställningar görs via sociala medier och utlämning sker på en särskild plats med jämna mellanrum. I Jönköpings län startade de första ringarna 2018 och nu finns det ett tiotal i olika kommuner.

Intresset har stadigt ökat sedan dess, men har fullkomligt exploderat under pandemin. Enligt Hushållningssällskapet har antalet konsumenter ökat från 500 000 till 800 000 i landet under förra året.

– Saker och ting tog slut i affären och jag tror att man började se om sitt hus och handla mer lokalproducerat. Förra året slog vi alla rekord, säger Albin Nordell som är administratör för Reko-ringen i Eksjö.

Han är själv en av producenterna och funderar till och med på att gå ner i arbetstid eller sluta helt på sitt dagjobb.

– Det skulle ju vara riktigt kul. Det är ju alltid en dröm som man har, men det är ju osäkert hur det går efter pandemin. Så nu står jag i valet och kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.