Rosemarie Segersson är ordförande i lokalavdelningen för Lärarförbundets Skolledare och ser ett minskat ansökningstryck bland rektorer i Jönköping. Foto: SVT/Jonas Ekströmer / TT

Lärarförbundet oroligt: Svårt att rekrytera rektorer

Uppdaterad
Publicerad

Rektorer stannar allt kortare på sina arbetsplatser och ansökningstrycket har minskat kraftigt, något som oroar Lärarförbundet.

I dag är det många rektorer som menar att fokus ligger på de administrativa uppgifterna istället för att möta eleverna.

Under fredagen besökte Ingegärd Salmose, 1a vice ordförande i Lärarförbundets Skolledare, Jönköping och fokus låg då på hur man ska få tillbaka det pedagogiska arbetet för skolornas rektorer.

– En rektor kan inte vara spindel i nätet och ha kontroll på allt – det måste finnas stöd, säger hon.

Svårt att rekrytera

Lärarförbundet ser i dag ett kraftigt minskat ansökningstryck på nya rektorstjänster som annonseras, samt att fler inte stannar kvar på sin tjänst som rektor.

Rosemarie Segersson är ordförande i lokalavdelningen och även rektor på Öxnehagaskolan och hon ser med oro på den senaste utvecklingen. Hon menar att Jönköping tidigare varit relativt skonade när det gäller svårigheter att rekrytera nya rektorer.

– Men nu märker vi av svårigheter att rekrytera här med, tyvärr, säger Rosemarie Segersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.