Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Karlsson, Dimitri Katrji och Saowalak Lannes har olika syn på huruvida det är bra eller dåligt att de hårdare restriktionerna står fast på länets förskolor. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Restriktionerna står fast – oro för mer vabb i höst

Publicerad

Trots att många är vaccinerade ligger de hårdare restriktionerna kvar på länets förskolor och skolor även i höst. Det innebär att förskolebarn- och elever fortsatt ska vara hemma även vid lindriga förkylningssymtom. Många föräldrar är nu oroliga för att det innebär fortsatt mer vabb.

– Jag tycker att de kunde lättat lite på restriktionerna eftersom många vaccinerat sig, säger undersköterskan Saowalak Lannes.

Sedan våren 2020 är det totalstopp för att skicka barnen till förskolan om de är det minsta snoriga och de hårdare förhållningsreglerna visar sig också i försäkringskassans statistik över antalet vabbdagar,vård av sjukt barn.

I Jönköpings län ökade de med närmare 25 procent 2020 jämfört med 2019. Högst låg Eksjö kommun och lägst Aneby.

Föräldrar vi träffar tror att riktlinjerna är här för att stanna.

– Jag tror inte vi har något annat alternativ. Det kommer nog bli mycket hårdare och att man får fortsätta att hämta sina barn, säger Emma Karlsson.

I klippet ovan berättar några föräldrar hur de tänker om riktlinjerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet