Foto: TT/SVT

Resultat av första antikropptesterna i vården dröjer

Uppdaterad
Publicerad

De första resultaten från antikropptester som gjorts på länets sjukhuspersonal har nu börjat komma in. Men än är det för tidigt för analyser kring hur utbredd eventuell immunitet bland anställda är.

– Än så länge handlar det bara om några hundra resultat som har kommit. Vi har ingen samlad bild som vi kan dra några slutsatser av än, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér och fortsätter.

-Det är inte så att vi vill hemlighålla något, men det vi vet nu är bara på individnivå, inte gruppnivå.

Corona Jönköping

Först ut i början av sommaren att erbjudas testning av antikroppar mot covid-19 var länets sjukhuspersonal. Därefter kommer turen till personal inom primärvård att testas och senare kommunal personal inom vård och omsorg.

När den här veckan är slut kommer ungefär 1500 anställda ha fått erbjudande om att testa sig och efter sommaren ska siffran ha uppnått runt 10 000 i Jönköpings län.

Resultat väntas om några veckor

Smittskyddsläkaren Malin Bengnér har tidigare meddelat att det i mitten av juli troligen skulle finnas testresultat att presentera, men att så inte är fallet nu betyder inte att tidsplanen inte håller, menar hon.

-Nej, vi har en plan för i vilken takt alla kommer att provtas för att labben ska hinna med. Vi har också tittat på hur provtagningen ska fördelas över olika avdelningar.

Ett tydligare resultat av antikropptesterna inom vården beräknas kunna presenteras om ett par veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet