Elsa Carlsson och Rose-Marie Gunnarsson träffas två gånger i veckan. Foto: SVT

Resurspersoner ger stöd i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre känner sig ensamma och vill ha mer stöd i vardagen. Något som få känner till är att det i Jönköpings kommun går att få hjälp av en resursperson.

86-åriga Elsa Carlsson behöver ingen hjälp av hemtjänst. Däremot ville hon att någon skulle ta henne ut på promenader och på enklare ärenden. När hon fick information av distriktssköterskan nappade hon direkt.

– Jag ringde dem och samma vecka kom de hit. Det här betyder jättemycket för mig a

Elsa Carlsson Foto: SVT

tt få komma ut på promenader. Vi går runt kvarteret och  ibland åker vi buss in till stan. Vi gör småärenden som att gå till frisören eller banken. Det är sådant som jag ibland behöver ha lite hjälp med, säger Elsa Carlsson.

Långtidsarbetslösa anställs

Tjänsten har funnits sedan 2005 och det är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknadsavdelningen (AMA) och äldreomsorgen i kommunen. Resurspersonerna får en arbetsmarknadsanställning som löper på ett år i taget. Det de har gemensamt är att de har varit arbetslösa en längre tid och att de är över 60 år.

Ing-Marie Jonsson och Carina Axelsson ansvarar för resurspersonstjänsten. Foto: SVT

– Det enda kravet är att man ska vara social och att man har ett genuint intresse av människor. Sedan har de olika bakgrunder, som att ha ägt en kiosk, jobbat som lastbilschaufför eller varit personalchefer, säger Ing-Marie Jonsson, som är äldrekonsulent i Jönköpings kommun.

Trivs med arbetet

Rose-Marie Gunnarsson har arbetat som resursperson sedan oktober förra året. Hon hade varit arbetslös länge och fick tips av arbetsförmedlingen om att det behövdes resurspersoner.

– Det är fantastiskt roligt jobb. Jag har jobbat med människor i princip hela mitt arbetsliv och jag tycker om det här sociala. Jag vill få dela med mig av den här livserfarenheten som jag har. Det är därför vi ska vara lite äldre, vi har erfarenhet och kan vara ett stöd, säger Rose-Marie.

Att anlita en resursperson är gratis och är inte som hemtjänsten biståndsbedömt. Det är inte meningen att resurspersonerna ska ersätta hemtjänsten utan istället ska de vara ett slags komplement.

Med hjälp av en resursperson kommer Elsa ut. Foto: SVT

– En resursperson kan göra det här lilla extra som inte hemtjänsten har möjlighet att göra. Även om de gärna skulle vilja. Till exempel följa med ut och fika, ta en liten extra promenad ut i solskenet eller följa med till tandläkaren, säger Ing-Marie Jonsson.

Hoppas på fler

Kommunen vill gärna att fler äldre ska använda sig av den här möjligheten och de uppmanar den som har behov att höra av sig till dem.

– Vi vill att fler ska använda sig av det här fantastiska erbjudandet. Vi har en grupp på 8-10 resurspersoner som kan ställa upp och ge sig ut på uppdrag, säger Ing-Marie Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.