Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Edmond Nerda och Mery Toma säljer jordgubbar i Jönköping. De är positiva till att Jordbruksverket kontrollerar försäljningen. Hör mer om kontrollerna i klippet. Foto: Kristin Renulf/SVT

Riklig jordgubbsskörd kan betyda mindre försäljningsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Det finns rikligt med svenska jordgubbar just nu och det kan betyda att fusket med att saluföra utländska jordgubbar som svenska, minskar. Det menar Jordbruksverkets kontrollant.

Varje år gör Jordbruksverket kontroller för att säkerställa att jordgubbar saluförs med rätt märkning vad gäller ursprungsland. Kontrollerna görs slumpmässigt, men Jordbruksverket får också in en hel del tips från misstänksamma jordgubbsköpare.

– Det är både mejl och telefonsamtal från kunder som vill göra oss uppmärksamma på att det säljs svenska jordgubbar som de bedömer inte vara odlade i Sverige, säger Susanne Görsberg, kontrollant Jordbruksverket.

Susanne Görsberg är en av Jordbruksverkets kontrollanter i Jönköping. Foto: Kristin Renulf/SVT

Gynnsamt väder

Den här dagen görs kontroller i Jönköping. Leverantören Edmond Nerda känner väl till Susanne Görsberg och han ser bara positivt på Jordbruksverkets kontroller.

– De kommer varje år. Jag är jätteglad att de kommer ut och kontrollerar, det är jättebra.

Den här säsongen har vädret varit gynnsamt för de svenska jordgubbarna och skörden ser hittills bra ut. Rikligt med jordgubbar kan betyda att fusket minskar, säger Susanne Görsberg.

– Indikationerna tyder på det. Man får gärna sälja utländska jordgubbar också, men då ska de vara märkta med rätt ursprungsland.

Se hur en kontroll går till i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer