I bland annat Jönköping och Kronoberg är det risk för både skogsbrand och stora regnmängder. Foto: Kent Even Grundstad/TT

Risk för både kraftigt regn och skogsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens väder är varierande. I bland annat Jönköping och Kronoberg är det risk för både skogsbrand och stora regnmängder.

Helgen har varit varm i stora delar av landet, på vissa platser så varm att SMHI har varnat för höga temperaturer.

-Vi har utfärdat varningar för höga temperaturer i Skåne och Halland, de gäller fram till i dag och sen är det lite svalare luft som ska röra sig in, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI till TT.

Med varmt och torrt väder kommer även en risk för brand som i nuläget sträcker sig från Gävleborgs län till Österlen i Skåne. I flera kommuner har man även utfärdat eldningsförbud.

-Risken för bränder i skog och mark är stor eller på sina håll mycket stor.

Stora regnmängder

Men det är inte bara torka och värme som orsakar problem under dagen – SMHI har även utfärdat en risk för stora regnmängder i Skåne, Kronoberg, Jönköping, Halland och delar av Västra Götaland.

-Just nu har vi ganska kraftiga åskskurar över främst Kronoberg men de letar sig även in lite över Skåne och Jönköpings län.

I bland annat Jönköping och Kronoberg är det risk för både skogsbrand och stora regnmängder, vilket beror på att skurarna är lokala.

-På vissa håll får vi inget regn alls vilket gör att där är det fortsatt torrt, säger Charlotta Eriksson.

Varning kvarstår

Varningen för höga temperaturer och risken för stora regnmängder gäller bara för måndagen, men risken för skogsbrand kvarstår.

-Tittar vi på vädret i veckan så kommer det att vara varmt, även om vi inte kommer att ha några varningar för temperaturen så kommer det vara högsommarvärme med temperaturer på upp mot 25 grader på många håll. Det är tillsvidare så får vi se hur det utvecklar sig, säger Charlotta Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.