På sina håll kom riktiga störtskurar över Kronoberg. Arkivfoto. Foto: TT

Oväder över Jönköpings län – flera utan ström

Uppdaterad
Publicerad
På grund av midsommardagens oväder drabbades flera i västra Jönköpings län av översvämningar. Redan på förmiddagen fick räddningstjänsten rycka ut till Habo. Och på seneftermiddagen blev flera hushåll strömlösa på grund av åskan.

Det mest intensiva regnet väntades dra in över de västra delarna av länet, förutom söder om Vättern.

Skurarna är lokala, men på sina håll väntades mellan 30 och 40 millimeter på kort tid. I samband med regnet finns det även risk för åska.

Översvämningar

De kraftiga skurarna kan enligt SMHI leda till översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag.

Redan under lördagsförmiddagen larm om översvämningar i Habo. Räddningstjänsten fick strax före lunch hjälpa till med att pumpa ut omkring en decimeter vatten ur en källare. Även från en annan bostad kom larm om att det fanns risk för att vatten skulle ta sig in i källaren.

Under kvällen kom det även larm om översvämning i en byggnader i bland annat Nässjö och Gislaved.

Strömlösa

På seneftermiddagen drog ett åskoväder in över länet, vilket ledde till flera strömlösa hushåll. Som mest rörde det sig om 1 500 hushåll runt om i Jönköpings län, enligt Eon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer