I klippet hör du Bo Hansson, säkerhetschefen i Gislaved och Gnosjö, berätta om vilka åtgärder som kommer att genomföras i sommar med förhoppningen att stävja skadegörelse och stök. Foto: Helena Landstedt/TT/Tomas Oneborg/TT/Johannes Tolf/SVT

Risk för ungdomsstök i sommar i coronans spår

Uppdaterad
Publicerad

En del kommuner satsar i sommar extra på att förhindra skadegörelse och stök, i takt med att fler väntas vara hemma nu under coronakrisen. Gislaved och Gnosjö är exempel på kommuner som växlar upp arbetet riktat mot ungdomar.

I klippet hör du Bo Hansson, säkerhetschefen i Gislaved och Gnosjö, berätta om vilka konkreta åtgärder som kommer att genomföras med förhoppningen att stävja ungdomsstöket.

Sommarmånaderna brukar vara högsäsong för skadegörelse och stök. Samtidigt befarar en del att det här året kan bli lite värre än vanligt i spåren av coronapandemin.

Corona Jönköping

– Det är en frustration över att man inte kan röra sig lika fritt som man gjort innan. En del klarar inte av den frustrationen utan då får det utlopp i att slå sönder, klottra eller vad man nu hittar på, säger Bo Hansson.

Samtidigt tror han att de extra åtgärder som sätts in i sommar ska göra att det inte blir stökigare än normalt.

Vädjan till föräldrar

Flera kommuner i länet uppmanar via sociala medier föräldrar att hålla extra koll på sina barn, och kanske även ställa upp på att nattvandra för att öka tryggheten.

I Vetlanda kommun kostar skadegörelsen närmare en halv miljon kronor årligen. På kommunens sociala medier uppmanas allmänheten att hålla ett extra öga på skadegörelse i sommar. I grannkommunen Eksjö är inga föräldravandringar planerade.

– I Eksjö gör vi scanning av kommunen och hur ungdomar har det. Detta sker när vi tror att det är behov av mer vuxna, berättar Harald Arrehn som arbetar inom den sociala sektorn i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet