Alice Nordal har haft hemundervisning under hela pandemin, men nu kan hon vara med på lektionerna tack vare en robot. Se hur i klippet! Foto: SVT

Roboten går i skolan åt Alice, 13

Uppdaterad
Publicerad

Alice Nordal, 13, som går i sjätte klass på Handskerydsskolan i Nässjö har inte gått till skolan under pandemin på grund av sjukdom. Men tack vare en digital lösning kan hon nu delta på lektionerna via en robot.

När coronapandemin slog till för över ett år sedan valde Alices föräldrar att hon skulle få hemundervisning. En medfödd sjukdomsproblematik gör att hon är infektionskänslig.

– Det här året har varit ganska tufft för Alice eftersom det varit så mycket snack i media om covid-19. Hon har varit orolig för att bli drabbad eftersom hon blir så otroligt sjuk om hon bara får en influensa, säger pappa Marcus Nordal.

”Bättre nu än innan”

För två månader sedan fick Alice en robot som är i klassrummet och som hon kan styra via en surfplatta i hemmet. Hon kan då se runt omkring i klassrummet och prata med eleverna och lärarna. Hon kan även trycka på en knapp så att roboten blinkar för att få lärarnas uppmärksamhet. 

– Det har varit stor skillnad för mig sedan jag fick roboten, det är bättre nu än innan. Bland annat kan få hjälp snabbare om jag räcker upp handen, säger Alice Nordal.

– Skillnaden är att hon har kunnat vara mer aktiv. Med den här roboten så kan hon ju följa med över allt, både på rasterna och på lektionstid. Det har lyft henne på ett positivt sätt att kunna vara delaktig, för Alice behöver var med och vara mer socialiserad, säger Marcus Nordal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.