Nya roddbanan stoppar trollingfisket

Uppdaterad
Publicerad

Efter kanotstadion i Rocksjöns naturreservat tänker nu Jönköpings kommun göra Munksjön till roddarcentrum.

Magnus Isaksson, Mattias Hjelte och Martin Svensson ingår i Team Gäddhäng och ägnar sig åt trolling, det vill säga avancerad dragrodd efter bland annat gädda.

Men det är ett fiske som de tror blir omöjligt om roddbanor med internationella mått anläggs längs hela Munksjön.

– Kanotstadion gör att vi fiskare är utestängda från Rocksjön. Det känns inte bra att samma sak riskerar att hända i Munksjön utan att vi har fått tillfälle att framföra våra intressen, säger Magnus Isaksson.

Länstyrelsen ger dubbla budskap

Banorna kommer enligt trollingfiskarna i Team Gäddhäng att effektivt stoppa dem från att jaga gäddor, både för eget nöjes skull och på uppdrag av Länsstyrelsens fiskeriavdelning. Enligt fiskarna i Team Gäddhäng är det mycket märkligt att en avdelning på Länsstyrelsen gett klartecken till banorna samtidigt som en annan avdelning vill ha trollingfiskarnas hjälp att fånga och märka gäddor.

Jönköpings kommun satsar 300 000 kronor och Svenska Roddförbundet 100 000 kronor på den nya roddbanan. Besluten om roddarbanorna i Munksjön togs redan för något halvår sedan, men det är först nu som trollingfiskarna insett konsekvenserna. Därför har de lämnat in ett medborgarförslag och dessutom startat en namninsamling i protest mot att roddbanorna ska blockera stora delar av sjön året om.

Bjuder in till samtal

Mats Berggren på Fritidsförvaltningen säger att protesterna kommer som en nyhet för honom men han medger att det är en miss att trollingfiskarna inte har fått lämna sina synpunkter. Men även om de flesta investeringarna redan är gjorda och projektet är i slutfasen, bjuder han in trollingfiskarna till samtal för att se om det går att hitta en kompromisslösning.

Magnus Isaksson i Team Gäddhäng är tacksam för inviten och poängterar att han och hans kamrater inte vill spoliera roddarenan.

– Låt roddarna använda sjön under sen vår, sommar och tidig höst och sänk sen vajrarna till Munksjöns botten så kan vi och andra fiskare bedriva vårt fiske resten av året, säger Magnus Ivarsson till Jönköpingsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

kanot i Jönköping

Mer i ämnet