Ett seniorkort skulle få pensionärer att använda linjetrafiken mer, menar den rödgröna oppositionen. Foto: SVT

Rödgrönas vallöfte: Seniorkort inom länstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna oppositionspartierna i Region Jönköpings län lovar ett prisvärt busskort för pensionärer. På så vis ska fler äldre ha råd att åka mer kollektivt.

Seniorkortet ska gälla för dem som fyllt 65 år och för linjelagd trafik inom länstrafiken, om oppositionen får tillräckligt med mandat efter valet.

– På samma sätt som med satsningen på ett billigare ungdomskort som varit väldigt lyckad,  ska ett seniorkort inom länstrafiken säkerställa att även de äldre som har det lite knapert ekonomiskt få möjligheten att kunna resa i länet. Ett seniorkort är väldigt efterfrågat av pensionärsorganisationerna, säger regionråd Marcus Eskdahl (S) till SVT.

Vill uppmuntra

Kortet skulle bli en bra förutsättning för de äldre att ha ett mer aktivt liv menar S, MP och V.

– Vi tycker att det här är viktigt. Äldre kan bli sittande i hemmet. När en partner försvinner till exempel och man blir ensam, rörligheten minskar. Vi vill uppmuntra och ge en ökad frihet.

Men är det inte viktigt att även få andra grupper att åka mer kollektivt, pendlare till exempel, för att minska biltrafiken?

– Jag tycker inte att man ska ställa grupper mot varandra. Vi gjorde ens satsning på ungdomarna först, nu är det pensionärerna. När vi har genomfört det här få vi se vad vi kan göra ytterligare, säger Marcus Eskdahl (S).

Oppositionen i Regionen har drivit frågan om seniorkort under flera år men förslaget har då röstats ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.