Roland har gjort 10 utlandsmissioner både för FN och NATO som soldat i Somalia, forna Jugoslavien, Libanon, Irak och Afghanistan. Foto: Roland Strandberg

Roland Strandberg har deltagit i fem krig

Uppdaterad
Publicerad

Roland Strandberg som växte upp i Forserum några mil ifrån Nässjö har deltagit i fem krig och varit livvakt åt flera högt uppsatta personer. Nyligen skrev han en bok där han berättar om sitt annorlunda liv.

Roland Strandberg är född och uppväxt i Forserum. Han beskriver det som en ganska vanlig barndom i ett litet samhälle. Men han hade alltid en längtan efter att ta reda på vad som finns ute i världen. 

– Livet var gott i Forserum men jag var ju rastlös och nyfiken. Jag tillbringade semestrarna i Varberg som liten och jag stod ofta vid havet och tittade ut och ville veta vad som fanns där ute, säger han.

Egentligen ville Roland Strandberg inte göra militärtjänst som ung. Men eftersom det då var allmän värnplikt i Sverige ansåg han att han inte hade något val. Han blev placerad på en båt på havet utanför Karlskrona. Även om han hade hört talas om att det då fanns ryska ubåtar i Sverige så trodde han inte ryktena. Men en dag fick han se en med sina egna ögon.

– Vi såg ju en ubåt en dag, det hände inte så mycket mer än så men det var då jag fick smak för det livet.

Deltagit i fem krig

Sedan gjorde han 10 utlandsmissioner både för FN och NATO som soldat i Somalia, forna Jugoslavien, Libanon, Irak och Afghanistan.

– I Irak var vi utsatta för granatkastarbeskjutning och raketbeskjutning varje dag och varje natt under en lång period.  I början gick vi ner i skyddsrummet men då fick vi ju inte någon sömn så tillslut låg vi kvar i sängen. I Afghanistan var det ständiga beskjutningar mot camper och konvojer, man fick alltid var på sin vakt där, säger Roland Strandberg.

Hur nära har du varit att dö?

– Det har varit kulor så man har känt vinddraget i håret och granater som har slagit ner riktig nära. Vissa uppdrag som jag åkt på har jag trott att jag inte kommer levande ifrån.

Men varför utsatte du dig för det här?

– Det finns många anledningar, dels på grund av att jag inte fått andra jobb här i Sverige. Sedan är en stor anledning spänningen och lite för pengarna. Jag tjänade lite bättre så jag kunde köpa ett hus.

Livet som livvakt

Han har även varit livvakt i 14 år på kontrakt för olika privata säkerhetsföretag, där han var med skyddade både Gordon Brown och David Cameron. Men han har även varit livvakt åt britternas högsta chef som hade ansvar för både civila och militära operationer i provinsen Helmand i Afghanistan.

– Jag sökte jobbet och fick det så de måste tyckt att jag gjort något bra, säger han.

Men varför fick du som svensk det jobbet?

– Ja, det var många andra som frågade hur det kom sig att en svensk fick jobbet som livvakt för britternas högsta chef men jag fick aldrig något svar på den frågan, säger han och skrattar.

Han har nu lämnat de farliga uppdragen bakom sig. I dag jobbar han som säkerhetsvakt på en lyxkryssning i Asien och han har även skrivit en bok om sitt liv som soldat och livvakt.

– Det var riktigt roligt. Jag skrev av den rakt av från minnet. Jag började med det sista sedan är det i kronologisk ordning från det att jag lämnade Forserum till det att jag gjorde min andra vända till Irak. Jag har några fler böcker på gång så det är något jag kommer att fortsätta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.