”Genom att fira midsommar med så få som möjligt och gärna utomhus skyddar du både dig själv och andra”, säger Johanna Hänninen. Foto: SVT/TT

Så bör du fira midsommar i år: ”Med så få som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarafton nalkas och det kommer så klart att firas runt om i vårt län. Men det gäller att fira enligt restriktionerna – särskilt om man anordnar ett offentligt arrangemang.

Att resa en majstång, ordna ringdans eller liknande ses huvudsakligen som offentliga tillställningar om de anordnas för allmänheten. Det innebär att evenemanget måste följa den tillfälliga covid-19-lagen och begränsningsförordningen.

– Som arrangör ska man säkerställa att den tillfälliga lagen följs och att man vidtar samtliga åtgärder som krävs för att förhindra smittspridning. Det innebär att man ansvarar för att evenemanget kan genomföras så att trängsel undviks. Utöver detta ligger ett stort ansvar på de som deltar i firandet att hålla avstånd och stanna hemma vid symptom, säger Johanna Hänninen, som är tillsynschef på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Max 8 deltagare i hyrda lokaler

Privata firanden inne i någons hem eller i trädgården omfattas inte av den tillfälliga lagen. Om man däremot hyr en lokal för en privat sammankomst får max 8 personer delta. Det är den som hyr ut eller upplåter en lokal som ansvarar för att där inte är fler än åtta personer. Detta gäller även om alla skulle vara vaccinerade.

– Trots att vi ser att smittspridningen minskar är det av stor vikt att vi alla försöker hålla oss till att fira med de närmaste. Enligt Folkhälsomyndigheten sprids viruset vid nära kontakt och ofta i hemmiljö. Genom att fira midsommar med så få som möjligt och gärna utomhus skyddar du både dig själv och andra, säger Johanna Hänninen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.