Foto: SVT

Så firas John Bauers födelsedag i Jönköping

Publicerad

Den världsberömde konstnären John Bauer föddes den 4 juni 1882 i Jönköping. I kväll firas hans födelsedag i John Bauers park vid Rocksjön. Det blir bland annat uppträdanden av elever från kulturskolan och föredrag.

Eftersom det i år är exakt 100 år sedan som konstnären och hans familj förolyckades i en fartygsolycka på Vättern så uppmärksammas John Bauers gärning extra under året.

– Vi känner en väldig stolthet över John Bauers ursprung. Hans bilder speglar den magiska mystik som kan upplevas genom en promenad i den småländska skogen. Vår förhoppning är att fler ska lockas ut i den Bauerska naturen, säger Lisa Bergström som är friluftsstrateg på Jönköpings kommun i en kommentar.

Bauer-året i Jönköping

I Jönköping har 2018 utsetts till Bauer-året och hans födelsedag den 4 juni blir startskottet för en rad aktiviteter under resten av året.

I kväll blir det firande i John Bauers park vid Rocksjön. Elever från kulturskolan kommer att uppträda, det blir växtvandring, fågelskådning och föreläsning.

John Bauers familj hade under hans uppväxt ett sommarhus, Villa Sjövik, intill Rocksjön. Hans största motivation som konstnär sägs ha varit kärleken till naturen. Som ung vuxen sägs han gärna ha vandrat och bodde i perioder i en stuga mitt i skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer