Det är inte bara tidtabellerna som ändras till sommaren. Foto: Kristin Renulf /SVT

Så förändras busstrafiken i länet i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren kommer busstrafiken förändras i länet. Bland annat kan alla Habobor åka direkt till Ryhov utan att byta och bor du i Bottnaryd kommer det finnas en helt ny linje in till Jönköping. Dessutom blir det fler snabbussar mellan Jönköping och Värnamo.

Den 15 juni är det tabellskifte i busstrafiken men det är inte bara tidtabellerna som byts ut. En hel del linjer delas upp i separata linjer.

– Det känns verkligen bra att kunna erbjuda en regionbusstrafik som på många sätt ger helt nya förutsättningar för kollektiva resor i länet, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör, Jönköpings Länstrafik, i ett pressmeddelande

Nya turer

Förändringarna innebär bland annat att buss 101 görs om och delas upp i två linjer – 114 och 121. Det innebär att alla i Habo kommer kunna åka direkt med 114 till Ryhov – via centrala Jönköping – utan byten. Linje 121 kommer att trafikera Gränna-Jönköping. Förändringen görs för att göra linjerna mindre sårbara för förseningar vilket har varit ganska vanligt i rusningstrafik för linje 101.

Linje 26 som går mellan Bankeryd och Ryhov, via Jönköpings centrum, blir linje 112. En stor nyhet på den linjen är att Sjöåkra kommer att trafikeras på samtliga turer.

Snabbusslinjen Värnamo Jönköping döps om till linje 500. Den går via Vaggeryd och Skillingaryd och tidtabellen kommer att utökas till halvtimmestrafik på vardagar och en gång i timmen på helger.

Nya regionbussar

I och med tidstabellsskiftet den 15 juni som kommer även nya regionbussar att rulla ut på vägarna i länet. Som exempel har de nya bussarna USB-laddare vid varje plats, klimatanläggning och kommer att drivas av biogas, biodiesel samt grön el.

– Med de nya regionbussarna tar vi på allvar upp kampen mot bilen. Med hög komfort och wifi ombord kan bussarna fungera som resenärens arbetsplats under resan. De här fördelarna tror vi att många kommer upptäcka när bussarna är i trafik. Lägg också till att de nya bussarna drivs med 100 procents fossil- och palmoljefria drivmedel, säger Charles Tholin, affärsutvecklare, Jönköpings Länstrafik.

Se hur busslinjerna i länet förändras här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.