Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det är att vara med både fysiskt och på distans i det nya hybridklassrummet i klippet ovan. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så funkar campus Värnamos nya klassrum: ”Framtidens lektionssal”

Publicerad

Campus Värnamo satsar på ett hybridklassrum för att förenkla för deltagare som önskar närvara på distans. Den nya tekniken ska underlätta för föreläsaren att inte glömma bort deltagare som inte fysiskt är på plats.

Under fredagen invigdes ett nytt så kallat hybridklassrum på campus Värnamo i Gummifabriken. Det hybrida klassrummet har en mikrofon vid varje sittplats och kameror som förflyttar sig till den som pratar. På så sätt är det enkelt för deltagarna som är med på distans att ha verklig ögonkontakt med den som pratar.

– De som är på distans syns väldigt tydligt för läraren på skärmarna på väggen längst bak i klassrummet, säger Lars-Uno Åkesson som är kompetensakademiansvarig på campus Värnamo.

Han fortsätter:

– Vi har en häftig styrning av kameran så att när någon säger något i klassrummet kommer den bli inzoomad.  

Se i klippet ovan hur det är att ha kontakt med varandra i hybridklassrummet.

Stor efterfrågan

Kollegorna på campus Värnamo har diskuterat idén om anpassad teknik för smidiga hybridföreläsningar sedan 2018. Anledningen är att många studenter redan då önskade närvara på distans. Högskolan sökte investeringsmedel hos Norhedsstiftelsen och projektet har kostat ungefär 1, 3 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer