Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du miljö- och hälsoskyddsinspektör Lovisa Bjenning berätta hur coronareglerna för restaurangerna och krogarna efterlevdes i Jönköping under helgen. Foto: Privat/SVT Johannes Tolf

Så var första helgen med tidigt stängda krogar

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholstoppet tvingade krogar att stänga klockan 22.30. Men hur var första helgen med restriktionerna? En som vet det är miljö- och hälsoskyddsinspektör Lovisa Bjenning som var ute kontrollerade utelivet i Jönköping i helgen.

De nya restriktionerna från regeringen som började gälla den gånga helgen innebär att all alkoholförsäljning ska stoppas klockan 22 och krogarna ska stänga klockan 22.30. Lovisa Bjenning var ute och kontrollerade restauranger och krogar i fredags mellan klockan 20.00 och 22.50.

– Det kändes som om det var en ganska stor skillnad från tidigare kvällar, säger hon.

Lovisa Bjenning säger att ingen av de krogar och restauranger som kontrollerades i fredags fick anmärkning för att de inte skötte coronareglerna kring trängsel och sällskapens storlek vid borden.

Däremot rapporterar Jönköpings-Posten att när tillståndsenheten var ute samma kväll och kontrollerade om alla ställen stängde 22.30 var det en krog som hade öppet 22.35. I det fallet har ett tillsynsärende öppnats.

Krävde skärpning

På en presskonferens för snart två veckor sedan sa Jönköpings kommuns miljö- och hälsoskyddschef Håkan Strid att serveringsställena följde coronarestriktionerna sämre under hösten än i somras, samtidigt som smittspridningen ökade. Då hade fyra av sju uteställen brister och Håkan Strid höjde en varningens finger att branschen måste skärpa sig. Sedan kom ytterligare skärpningar av regelverket.

I klippet hör du Lovisa Bjenning berätta mer hur det såg ut i helgen på krogarna och restaurangerna i Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet