Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Cederkvist och Margareta Krona har inte själva anlitat hemstädning. I klippet berättar de vad de tycker om att det trots pandemin är fler som anlitat städfirmor i länet. Foto: Ebba Öberg/SVT

Så tycker länsborna i Jönköping om hemstädning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många anledningar till varför man inte vill städa. Men vad säger egentligen länsborna om att betala för att någon annan ska städa? SVT Jönköping har varit i kontakt med några familjer som valt att anlita städhjälp under pandemin.

– Det var på grund av att jag jobbade så mycket då, är IVA-sjuksköterska, och i princip inte orkade göra ett skit när jag var ledig. Nu jobbar jag normal heltid, men det är så himla skönt att få städat så vi har fortsatt!, säger föräldern i en familj till SVT.

En annan familj berättar att när familjen drabbades av sjukdom, var städhjälpen nödvändigt för att få ihop vardagen.

– Vi har alltid delat upp hushållet och vab, men nu fick min man ta allt. Och hade det varit tvärtom så hade jag själv velat få avlastning. Det är en otrolig lättnad att få köpa sig ur ett sådant stort vardagsbestyr.

Vill lägga tid på annat

Det är framförallt tid som gör att folk väljer att köpa städtjänster. Och möjligheten att kunna lägga tid på annat.

– Det som tar oss minst två dagar med avbrott att städa, tar en professionell firma 3-4 timmar. Och det är tid vi istället kan lägga på att umgås med våra barn, säger en familj.

Håller sig borta

Att ta in en städare mitt under pandemin är inte självklart för alla. De som ändå har gjort det har berättat för SVT att de håller är extra försiktiga när städfirman är där.

– Vi håller oss borta när städaren är här. Både på grund av smittorisk, men även för att han ska få jobba ifred.

Familjerna SVT varit i kontakt med har valt att inte ställa upp på någon inspelad intervju.

SVT  gav sig ut på stan i Nässjö för att höra vad folk där tyckte om hemstädning. Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.