Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lina Nilsson, rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen varför det har skett stora förändringar inom anmälda stölder i länet de två senaste åren. Foto: Stöldskyddsföreningen/Johan Nilsson TT

Så har stöldbrottsstatistiken förändrats under pandemin

Publicerad

Typen av anmälda stölder i Jönköpings län har förändrats kraftig under coronapandemin. Tjuvarna har ändrat sitt sätt att stjäla och var de gör inbrott. En av förklaringarna kan vara att fler jobbar hemifrån.

Under pandemin har det skett stora förändringar av vad som stjäls. I polisregion Öst som Jönköpings län tillhör har anmälningen av stölderna av till exempel katalysatorer ökat från 1294 till 2520 om man jämför 2019 med 2021. Även stölderna i källare och vindar har ökat medan fickstölderna minskat kraftigt från 2153 till 1014 de senaste tre åren, det visar siffror från Brottsförebyggande Rådet (Brå).

– Anledningen som är kopplade till covid är ju att vi sitter hemma och jobbar. Det blir svårt för tjuven att ta sig in i våra hem, då tar man källaren eller vinden, säger Lina Nilsson som är rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen. Vi rör oss heller inte ute och då har ficktjuvarna svårt att nå oss.

I klippet berättar hon vad man kan göra för att minska risken för att bli utsatt för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer