Jönköpings nyårsfirande kan komma att förändras. Foto: SVT

Så kan Jönköpings nyårsfirande komma att förändras

Publicerad

Traditionsenligt fyrverkeri på nyårsdagen eller en ljusshow innan firandet kommit igång på nyårsafton? Jönköpings nyårsfirande kan komma att förändras, men än har inga beslut fattats.

– Det finns många uppfattningar om hur det ska firas. Vissa vill bevara traditioner medan andra vill göra det på ett modernare, annorlunda sätt, säger Anders Hulusjö (KD), ordförande i kommunfullmäktige.

Vanligtvis välkomnar Jönköpings kommun det nya året med sång, tal och fyrverkerier i Rådhusparken på nyårsdagen.

I november 2017 meddelades att firandet i stället skulle hållas utanför Kulturhuset Spira och samtidigt flyttas till nyårsafton. Men två veckor senare drogs beslutet tillbaka, då flera av resurspersonerna visade sig ha andra roller under nyårsafton.

Anders Hulusjö (KD)

Anders Hulusjö tror att näringslivet kan bidra med sponsorpengar om man presenterar en idé som är tillräckligt attraktiv.

Mer hållbart

I år har kommunfullmäktiges presidium bett Destination Jönköping om tips på hur firandet skulle kunna förändras.

– Vi ser gärna att man gör någonting som stärker våra positioner inom olika marknader, säger Destination Jönköpings vd Patrik Olderius.

En ljusshow skulle vara mer hållbar än ett fyrverkeri och skulle kunna tilltala de som besöker den digitala festivalen Dreamhack, menar han. En lämplig tidpunkt skulle kunna vara tidig kväll på nyårsafton, innan folk har kommit igång med fester och middagar.

Högre kostnad

Att kostnaden förmodligen skulle bli betydligt högre än för det nuvarande arrangemanget tror han inte behöver vara något problem.

– Man måste fundera på vad man får för pengarna också. Det här kan stärka varumärket och ge oss som bor här en känsla av stolthet.

Företagaren Lucas Söderberg, som bland annat anordnade det stora firandet vid millenieskiftet, sade tidigare i veckan till JP att han tror det finns gott om sponsorer som skulle vilja bidra. Därefter blev han kontaktad av kommunens presidium, som han ska träffa på fredag.

– Det är mest en trevare för att få fram idéer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.