I klippet berättar John Hultén, föreståndare för Nationella kunskapscentret för kollektivtrafik, om hur pandemin kan påverka resandet i framtiden. Foto: SVT

Så kan pandemin förändra människors resvanor

Uppdaterad
Publicerad

Terrordåd i tunnelbanor, sarspandemin och andra större olyckor har påverkat kollektivt resande genom historien.

– Det man sett i dessa kriser är att efter ett tag återgår resandet till att bli som före krisen, säger John Hultén som forskar om kollektivtrafik.

Det som skiljer coronapandemin från tidigare kriser som har påverkat kollektivtrafiken är att den pågått under så lång tid. Detta skulle enligt forskare kunna innebära att mönster i resvanor har börjat sätta sig och kanske inte går tillbaka helt som det var före pandemin.

– Nu har vi ju inte haft någon kris av den här digniteten tidigare, så man ska nog vara lite försiktig när man tolkar tidigare forskningsresultat, säger John Hultén, som är föreståndare för Nationella kunskapscentret för kollektivtrafik, K2.

Han tycker att det ska bli intressant att se om eventuellt ökat hemarbete efter pandemin kommer att förändra våra resmönster i framtiden.

I klippet ovan hör du honom berätta om det.

I klippet ovan berättar John Hultén hur pandemin skulle kunna förändra hur bussar och tåg byggs i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.