Så många älgar får fällas i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Länstyrelsen har beslutat att 3 036 älgar får fällas i Jönköpings län under årets jakt som inleds på måndag. Det är närmare 150 färre än förra året. Samtliga av länets licensområden har tilldelats älgar.

Av de totalt 3 036 älgar som får fällas är 597 hondjur, 510 handjur och resterande del kalvar. Förra säsongen fälldes totalt 2 775 älgar i länet, vilket är 88 procent av antalet som fick fällas.  

I Västra Götalands län blev i år rekordmånga licensområden utan tilldelning. Detta för att de berörda jaktområdena inte slutrapporterat förra säsongens älgjakt till länsstyrelsen i tid. Men i Jönköpings län har samtliga licensområden fått älg tilldelad.

– Vi har inte haft de problem med rapportering som de haft i Västra Götalands län. Det är ett lagkrav att slutrapportera jaktresultatet och vi skickar ut information och påminnelser till jägarna om detta. Västra Götalands läns beslut blir en väckarklocka, säger Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Det antal älgar som jägarna får fälla bestäms av bland annat älgtätheten, skador på skog, foderprognoser, trafikolyckor och förekomst av rovdjur.

Älgjakten i Jönköpings län börjar den 14 oktober och pågår till och med den 31 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.