Över 1300 kvinnor i Jönköpings län har det senaste året blivit mamma, för första gången. Foto: TT/Montage

Så många firar sin första mors dag idag

Publicerad

I dag är det mors dag, dagen då alla mammor ska få en extra kram eller kaffe på sängen. Och det är många som firar mors dag för allra första gången.

4 009 personer har blivit mamma i Jönköpings län de senaste tolv månaderna. 1 617 av dessa är förstagångsmammor. Det visar siffror som Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren inför mors dag.

I Vetlanda och Jönköping är andelen förstagångsmammor högst med 43 procent, vilket är detsanna som rikssnittet. Lägst andel förstagångsmammor i länet återfinns i Sävsjö där 32 procent av de nyblivna mammorna blir mamma för första gången.

– Mors dag infördes i Sverige 1919 när Cecilia Bååth-Holmberg, ordförande i Svenska riksförbundet för sedlig kultur, ansåg att man behövde en gemensam dag att samlas kring. Det var väldigt viktigt att modern var den förenande punkten, både i familjen och samhället, säger Lina Midholm, forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen till Siren.

Så ska mor firas

Men dagen har också mött kritik.

– På 1970-talet kom den stora kritiken när det gällde den klara könsrollsfördelningen som man trycker på. Man tyckte också att det var ett hån mot de som var barn- eller moderslösa, säger Lina Midholm.

I en broschyr från 1920 finns tydliga instruktioner om hur dagen ska firas.

– Flaggan skulle hissas och barnen skulle ta hand om hushållet så att deras mamma kunde vila. Sen skulle man gå till kyrkogården och lägga blommor på de bortgångna mödrarnas gravar, säger Lina Midholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.