Antalet patienter som är sjukskrivna med långvariga symtom efter covid-19 ökar i Jönköpings län. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så många lider av postcovid i Jönköpings län

Publicerad

I maj i år var totalt 169 personer i Jönköpings län sjukskrivna för långvariga symtom efter covid-19 eller postcovid. Det kan jämföras med 70 personer i januari.

Efftekterna av covid-19 är svårt att förutse. I Jönköpings län var 169 personer delvis eller helt sjukskrivna för postcovid i maj 2021. Det gäller de med läkarintyg över 60 dagar utöver de tre veckor man kan sjukskriva sig själv. Det visar regionens egna siffor.

Det är nästan 100 fler fall än i januari i år.

– Det visar att en del påverkas och att det kan finnas svårigheter att komma tillbaka till arbete, åtminstone att det kan ta lite tid innan man är tillbaka i arbete på samma sätt som innan man fick sin infektion, säger Karin Karlsson, ST-läkare i allmän medicin i region Jönköpings län.

Postcovid blev en diagnos först i höstas. I Sverige har hittills 16 000 personer fått diagnosen, enligt en kartläggning som SR Ekot har gjort bland landets 21 regioner.

Olika symtom

Några vanliga symtom är trötthet, både mentalt och fysiskt. Koncentrationssvårigheter, nedsatt luktsinne, men också psykiska besvär, enligt Karin Karlsson. Hon sitter just nu med i en grupp som arbetar med stöd till primärvården, dit personer i första hand söker sig vid misstanke om postcovid.

– Vi håller på att ta fram ett levande kunskapsstöd till vården. Det är en ny sjukdom för oss alla men vi måste samarbeta på bästa sätt. Det är mycket som är nytt och vi lär oss hela tiden.

Se klipp om postcovid nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Entreprenör Annika Sarafian har drabbats av 100 postcovid-symptom. Foto: SVT/Sverige möts

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet