Kostnaderna för vab ökade med 1,7 miljarder kronor under förra året. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så mycket mer vabbade föräldrar förra året

Uppdaterad
Publicerad

Vabbandet, det vill säga vård av sjukt barn, ökade i länets alla kommuner förra året. Mest i Jönköpings län ökade det i Eksjö kommun. Där ökade antalet dagar med 36 procent jämfört med 2019.

– Man har varit hemma fler dagar än vanligt. Det är svårt att veta hur sjuka barnen har varit, men det har nog varit en större försiktighet. Skola och förskola har haft en lägre toleransnivå och man har stannat hemma vid minsta symptom, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.

Försäkringskassan såg en stor ökning av antal ärenden under våren när pandemin tog fart, och även under hösten i samband med den andra vågen. Totalt betalades 8,3 miljoner vabbdagar ut 2020, en ökning med 24 procent jämfört med 2019.

– Kostnaderna ökade med 1,7 miljarder jämfört med året innan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Så mycket ökade vabbandet i din kommun

Visa

Aneby 10 procent

Eksjö 36 procent

Gislaved 30 procent

Gnosjö 30 procent

Habo 23 procent

Jönköping 29 procent

Mullsjö 13 procent

Nässjö 33 procent

Sävsjö 20 procent

Tranås 18 procent

Vaggeryd 18 procent

Vetlanda 29 procent

Värnamo 20 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer