Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så påverkas idrottsföreningarna av barnkonventionen

Så påverkas idrottsföreningarna av barnkonventionen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år är FN:s barnkonvention lag. Det innebär att det ställs högre krav på länets föreningar som arbetar med barn och ungdomar.

Från och med i år ska all idrott för barn och ungdomar utgå från barnkonventionen.

– Förändringen blir att alla föreningar måste jobba mer intensivt med barn- och ungdomsfrågorna, säger Elin Hornbrink, sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott på RF-SISU Småland.

Ett exempel på det kan vara att skapa en ungdomsstyrelse i sin förening.

”Positiv till lagen”

Emil Fritzell, ungdomsansvarig i Husqvarna FF, säger att föreningarna måste bli ännu tydligare i vad de står för och hur de jobbar.

I grunden är han positiv till lagen men ser också risken att den tolkas på olika sätt.

– Vissa föräldrar kanske inte ser den som bäst för sitt barn, fast barnkonventionen säger att det ska vara bra för alla barn.

Barnen ska känna sig trygga

Nytt för föreningarna är bland annat att de måste begära ett utdrag ur polisens belastningsregister för alla ledare och andra personer som kommer i kontakt med barnen.

– Det gör vi redan för att säkerställa att vi inte har ledare i vår föreningen som har någon bakgrund som inte är lämplig, säger Emil Fritzell, ungdomsansvarig i Husqvarna FF.

FAKTA OM BARNKONVENTIONEN:

Visa

FN:s konvention om barns rättigheter av 54 artiklar. Där står bland annat att barnets bästa ska alltid komma i första rummet och att barn ska få kännedom om och hjälp i att utöva sina rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer