Johanna Buchalle, arbetsförmedlingschef i Jönköpings län, menar att det blir en tuff tid för Arbetsförmedlingen framöver – speciellt efter att man halverade personalstyrkan förra året. Foto: Ellinor Eke-Göransson/Fredrik Weibull/SVT

När coronakrisen kom hade halva AF slutat

Publicerad

Arbetsförmedlingen går för högtryck i coronakrisens spår då arbetslöshetssiffrorna växer och många behöver hjälp. Samtidigt gör omorganisationen av Arbetsförmedlingen förra året att hälften av personalstyrkan fått sluta.

Det är bråda dagar för Arbetsförmedlingen i Värnamo som just nu omorganiserar internt.

– Det gäller att skjuta till resurser där de behövs som bäst. Det handlar främst om nyinskrivningar och att folk ska få ut sina ersättningar, säger Johanna Buchalle, arbetsförmedlingschef i Jönköpings län.

Corona Jönköping

”En stor omställning”

Hon berättar att man än så länge klarar av att möta efterfrågan men medger att det kan bli kämpigt framöver.

– Man ska komma ihåg att vi gick igenom en stor omställning förra året och nu är enbart halva personalstyrkan kvar.

Tror du att ni kommer att klara av att möta behovet?

– Vi har tillräckligt med kompetens och resurser och har under året effektiviserat våra arbetssätt så jag ser ändå ganska positivt på att vi kommer klara det, säger Johanna Buchalle och fortsätter:

– Corona har hjälpt oss att effektivisera vår verksamhet och de digitala kanalerna används flitigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet