Exempelvis ensilageplast kommer att återvinnas i Korsberga från och med augusti. Foto: TT

Så ska plasten från lantbruket tas omhand

Publicerad

En ny återvinningsanläggning ska hjälpa till att göra lantbruket renare. Plast som tidigare gått på export ska nu återvinnas i Korsberga.

Det svenska lantbruket använder årligen cirka 20 000 ton plast i form av bland annat ensilage, säckar, odlingsfilm och dunkar. Tidigare har större delen av plasten exporterats men nu ska en ny anläggning ta hand om skräpet.

Målet är att plasten ska återanvändas på ett hållbart sätt på den helt nya anläggningen i Vetlanda kommun.

– Det känns väldigt bra att vi nu kan säkra ett kretsloppssystem för plaster som används inom jordbruket. Därför har LRF tillsammans med Entreprenörinvest investerat i KRS, Kretslopp & Recycling i Sverige AB, som bygger anläggningen och även samlar in plasten, säger Anders Källström, VD för LRF, i ett pressmeddelande.

Nya jobb skapas

Anläggningen i Korsberga beräknas kunna tas i bruk i augusti i år och kommer innebära ett femtontal nya arbetstillfällen.

– Plast är ett lättbearbetat och klimatsmart material om det används med återvunnen råvara. Vi ser fram emot att komma igång med plaståtervinningen som både bidrar till att förbättra miljön och skapar jobb på landsbygden, säger Ingemar Andersson, KRS grundare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.