Fredric Jonsson, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen, Anna Carlstedt, nationell samordnare mot extremism, Anneli Wirtén, vikarierande landshövding och Nina Lindgren på länsstyrelsen. Foto: Katarina Roos

Så ska våldsbejakande extremism motverkas i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i länet arbetar fortfarande med en handlingsplan för att motverka våldsbejakande extremism. Tidigare i veckan fick Nässjö hjälp när nationella samordnaren kom på besök och mötte representanter från polis, socialtjänst, skola och föreningsliv.

Det var länsstyrelsen i Jönköping som tillsammans med den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism bjudit in till seminariet. De personer som bjudits in jobbar på olika sätt praktiskt med frågan runt om i länet.

Turné i landet

Anna Carlstedt är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och har under ett års tid varit ute i landet och träffat företrädare från kommuner som jobbar med frågan.

– Mycket är på plats, men det är också väldigt mycket kvar att göra, säger Anna Carlstedt.

Och i mindre landsbygdskommuner är frågan inte helt enkel att handskas med.

– Det är svårt för små kommuner att ha en full insats. Vi ser att det behövs nationell utbildning också.

Ökad kunskap

Beredskapsdirektör Fredric Jonsson tycker att Jönköping har ett bra arbete mot våldsbejakande extremism.

– En framgångsfaktor i Jönköpings kommun är att man för ut kunskapen om våldsbejakande extremism till de som jobbar närmast de ungar, man finns ute på skolor och fritidsgårdar.

Och för att kunna fånga upp människor som är på väg in i detta behöver man jobba brett.

– Det förebyggandet arbetet behöver ske överallt. Till exempel mannen som 2010 sprängde sig i centrala Stockholm var bosatt i Tranås, utförde dådet i Stockholm, men befann sig ofta i England.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.