Polisen visar: Så enkelt tar sig tjuven in Foto: SVT

Så skyddar du dig mot inbrott i höstmörkret

Uppdaterad
Publicerad

Med höstmörkret drar en ny högsäsong igång för villainbrott.

– Ett enkelt fönster bryter tjuven upp på några sekunder, säger brottsplatsundersökaren Thomas Lindström. Men det finns en hel del du kan göra för att försvåra för tjuven.

Risken att drabbas av ett villainbrott är stor i semestertider, när du reser bort. Men även nu när höstmörkret kryper inpå husknuten brukar tjuvarna passa på.

– Vi tror att det beror på att det blir mörkare helt enkelt. Man kan röra sig mer ostört i villaträdgårdar, säger polisen Thomas Lindström.

Tänk på det här

Thomas Lindström och Berno Löfdahl arbetar som brottsplatsundersökare i Jönköping, här är deras bästa tips:

  • Lämna inte kvar trädgårdsredskap och stege i trädgården tillgängliga för tjuven  
  • Se över dörrar och fönster inklusive lås runt hela huset. Låsen ska vara säkra.  
  • Sätt brytbleck på dörrar.  
  • Ha lampor – både inne och ute – med rörelsedetektor i trädgården. Tänk på att tända även längre in i rummen, inte bara i fönstren.  
  • Gör så att det ser ut som om du är hemma, ta hjälp av grannar när du åker bort: töm varandras brevlådor, häng tvätt ute. Klipp gräs eller skotta om det kommer snö och parkera gärna på varandras uppfarter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.