Så stor andel av företagen i Jönköpings län startas av kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings län startades 29,5 procent de nya företagen av kvinnor. Det är bland de lägsta siffrorna i landet visar siffror från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys.

Det finns regionala skillnader i hur stor andel av de nystartade företagen som startas av kvinnor, från som högst 35 procent på Gotland till som lägst omkring 29 procent i Norrbotten, Västmanland, Kronoberg och Jönköpings län. Det visar ny statistik från Tillväxtanalys som är en myndighet som utvärderar och analyserar svensk tillväxtpolitik.

– Det har sett ut så här under mer än tjugo års tid att omkring en tredjedel av företagen i Sverige startas av kvinnor. Frågan är varför det inte rör på sig, säger Jenny Strandell, utredningsassistent på Tillväxtanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Storstadsregionerna starkare

Siffrorna kommer från Tillväxtanalys nyligen publicerade statistikrapport om kvinnors företagande. Gotland följs tätt av Stockholm där medelvärdet för 2016 och 2017 var 34 procent kvinnor som startade nya företag.

– Det är just i storstadsregionerna som det också startas flest företag överhuvudtaget, säger Jenny Strandell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.