Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan kan du se Jönköpingsbornas reaktioner på att Riksbanken skickat ut mer kontanter. Foto: SVT

Så tycker Jönköpingsborna om mer sedlar och mynt

Publicerad

Det råder delade meningar om nyttan med kontanter hos de Jönköpingsborna SVT möter. Många förvånas när SVT berättar om att Riksbanken för första gången sedan 2007 skickat ut mer pengar i samhället.

Flera av de som SVT pratat med beskriver kontanter som något irriterande som man vill bli av med. En av dem som aldrig använder kontanter är Maja.

– Det känns riktigt onödigt, jag har inte burit på kontanter på två år, säger Maja.

– Jag tappar bara bort kontanter, säger kompisen Linn.

”Måste finnas sedlar”

Men det finns även de som ser nyttan med sedlar och mynt. Kennert Karlsson i Jönköping använder mestadels sedlar och han ser risker med att använda betalkort.

– Det måste finnas sedlar också, det kan inte bara vara så att man ska ha kort, då får vi ett sårbart samhälle, säger han.

I klippet ovan kan du se Jönköpingsbornas reaktioner på att Riksbanken skickat ut mer kontanter.

SVT rapporterade · Vad gör du av dina kontanter?

07.23
Tar ut kontanter en gång i månaden i bankomat som stöd till alla 30- och 40-talister som inte haft kraft skaffa BankID etc. Själv 70-talist.
07.23
Det ät bra att ha kontanter för att betala små utgifter som att handla en liter mjölk som exempel.
Ta fram bankkort för småsummor är onödigt.
07.23
Jag handlar för mina pengar som vanligt. Ser hur kriminalitet och fel i system drabbar kortanvändare allt mer. Vill ha kontroll över mina pengar.
07.23
Köper.mat.o.sår.resten.till.nästa.månan
07.23
Har alltid lite kontanter , ibland händer det att nån butik inte tar kort. Eller att korttwrminalen är trasig.
07.24
Har inga kontanter. Skulle jag få i present eller något så ger jag det till någon som fortfarande använder kontanter så Swishar dom över summan till mig
07.26
Efter införandet av nya sedlar och mynt år 2016 har jag fullständigt tappat greppet om kontanter: Jag vet inte längre hur sedlarna ser ut och känner inte igen mynten. Det var år 2016 jag i princip slutade använda kontanter. De enda jag fortfarande känner igen är 20-kronorssedeln och 10-kronorsmyntet. Men många affärer tar ändå inte längre emot kontanter så att försöka använda dem är ofta utsiktslöst. Det är skrämmande att det blivit såhär. Turister kan inte betala med Swish pga. att de inte har tillstånd att använda BankID. Ligger VISA-systemet nere en dag, så är man helt ställd, och får göra sina matinköp en annan dag. "Single point of failure". Bitcoin och kryptovalutor är inte heller ett alternativ till våra gamla fiat-valutor pga. den enorma energiåtgången som krävs, det har jag läst. Och jag ger naturligtvis aldrig några pengar till tiggare eftersom jag inte äger några mynt, varken i fickan eller hemma. Inte ens på offentliga WC används mynt längre, där är det Swish eller SMS via smart mobil som gäller, eller kanske VISA-kort. Vilken otrolig omvandling det har varit! Men förändringen känns faktiskt inte helt stabil...
07.27
Självklart handlar för dem. Jag handlar enbart med kontanter, finns ingen anledning att handla med kort. Kontanter är ett erkänt och fullkomligt normalt sätt att handla på, och man borde genast införa en lag som säger att alla som säljer något, vare sej det är tjänster eller varor, ska vara skyldiga att ta emot kontanter. Förbjud alla kontantlösa butiker, och alla andra som enbart tar emot kort. Enda undantaget bör vara vid väldigt dyra saker, som t ex bilar och bostäder. Vi måste använda kontanter, annars står vi hjälplösa om det blir stora och långvariga elavbrott eller annan samhällskris.
07.34
Jag har alltid några hundra i kontanter i fickan, gillar kontanter och slösar inte lika mycket då eftersom pengarna känns mer äkta vilket gör mig snålare :)
07.34
Vill inte bidra till att omvärlden skrattar mer än vad den gör just nu över svenskarnas sätt att betala. Bankerna gör otroliga vinster men inte blir det lägre kostnader för sveriges befolkning, därför gäller endast kontanter för mig.
07.37
jag handlar hellre med kontanter än med kort mesta dels tar jag bara ut pengar med kortet eller går in på den bank som hanterar kontanter,väldigt sällan använder jag kortet för betalning,kan jag inte betala med kontanter går jag ut där ifrån och handla r inte där nå mer.
07.37
Jag försöker betala med kontanter, av principskäl, så ofta det går. Oacceptabelt att tvingas betala med elektroniska betalningsmedel ur integritetssynpunkt mm.
07.52
Det går inte handla i vissa små butiker i utan kontanter i t ex Södertälje. Möjligheten till loppis för privatpersoner kräver kontanter.
07.52
Träffar människor ute i världen med anledning av mitt arbete. Växlar in pengar i utländsk valuta vilket är lättast att betala med. Kotet har jag med men bara som backup men aldrig behövt använda det. Märkt att man ser på oss svenskar som naiva. Ett av de skälen handlar om svenskarna och deras kontrollerande myndigheter. Svaren jag fått är av karaktären: tror du inte brott sker där folk förlorar pengar bara för du har ett kort istället för pengar, ska Sverige bli ett nytt DDR?
07.53
Handlar för dom - har varken swish eller kontokort. Men absolut har jag en reserv med kontanter hemma också, SEK & EUR. Helt galet att svenskarna blivit så beroende av bankerna och deras system - dom har verkligen lyckats lura oss. Fast klart att staten hjälpt till också. Kan inte låta bli att le när jag hamnar på affär (utanför Sverige då, för inte tillåtet här) med "cash discount" på 5-10%. Jag vägrar ställen som inte tar kontanter. Är tvungen att ta hjälp av vänner för att köpa saker som inte tar kontanter (allt fler resor och andra biljetter framförallt), känner mig nästan kriminell av att behöva göra så!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer