I klippet berättar ungdomarna som SVT mötte i Vaggeryd om hur de ser på att eventuellt bli kallade till mönstring. Foto: SVT/Johannes Tolf

Så tycker Vaggerydsungdomarna om värnplikten

Publicerad

537 ungdomar i Jönköpings län kallas till mönstring och totalt kommer omkring 90 000 18-åringar få besked nu i dagarna om de kallas eller inte.

Men vad tycker länets ungdomar om värnplikten? I klippet berättar några gymnasister i Vaggeryd om hur de ser på att eventuellt mönstra och påbörja militärtjänstgöring.

– Jag har haft det i åtanke, fast jag vet inte om jag är redo för det, säger Casper Svensson som snart tar studenten på Fenix gymnasium.

Urvalet

De som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska förutsättningar och inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen.

Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2001 startar under sommaren 2020. Utbildningen är mellan fyra och elva månader lång och genomförs på olika ställen i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer