Så ska arbetsgivare hitta rätt arbetskraft

Publicerad

Trots en låg arbetslöshet i länet är bristen på rätt arbetskraft större än någonsin. Nu ska Arbetsförmedlingen därför intervjua olika arbetsgivare i länet för att ta reda hur tjänsterna kan fyllas.

Arbetslösheten ligger idag på 5,7 procent i Jönköpings län, vilket sedan en tid tillbaka är bland den lägsta i hela landet. Ändå finns det gott om jobb som inte kan tillsättas. Anledningen är att det saknas arbetskraft med rätt kompetens.

– Det saknas speciellt inom hotell, restaurang, transportsektorn, IT och kommunikation, säger Christian Lagerqvist som är enhetschef på arbetsförmedlingen i Jönköping.

Intervjuar 700

I en mätning som Arbetsförmedlingen genomförde för ett halvår sedan visade det sig att cirka 40 procent av arbetsgivarna sänker sina krav på utbildning och nästan 30 procent sänker kraven på arbetslivserfarenhet.

Därför ska nu myndigheten intervjua omkring 700 arbetsgivare i länet, så att de tillsammans kan försöka lösa situationen.

– Vi förväntar oss få ett så pass bra underlag att vi kan se hur vi kan matcha de som fortfarande är arbetslösa emot de kraven som arbetsgivarna har, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer