Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Gunnel Svensson, före detta medicinskt ansvarig sjuksköterska och vårdlärare, ge en historisk förklaring till kommunernas sämre hygienresultat. Foto: Gustaf Söderström/SVT

”Mer omsorg än sjukvård i kommunerna”

Uppdaterad
Publicerad
En orsak till kommunernas bristande hygienresultat inom vård och omsorg är att man av tradition fokuserat mer på omsorgen om de äldre än på hygien och andra sjukvårdsfrågor.

Det säger Gunnel Svensson från Sävsjö med lång erfarenhet som före detta medicinskt ansvarig sjuksköterska och vårdlärare.

– Vid ädelreformen 1992 flyttades långvården på landstingen över till kommunernas vård och omsorg. Fokus var då på det friska hos de äldre och inte det sjuka. Det ledde till att sjukvårdsfrågor kom i skymundan och den kulturskillnaden finns delvis fortfarande kvar, säger Gunnel Svensson, fd medicinskt ansvarig sjuksköterska och vårdlärare.

I klippet hör du Gunnel Svensson förklara vad kulturskillnaderna mellan regionerna och kommunerna består i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet