Astmatikern Sandra: ”Jag fick ett nytt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Andersson från Vetlanda är en av flera i länet som ingår i en testpilot med ny teknik för astmapatienter. Förhoppningen är att fler astmapatienter ska få ett bättre liv.

– Jag fick ett helt annat liv när jag fick apparaten. Man orkar att träna och leva som vanligt, säger hon

Sandra Andersson är lung- och KOL- sjuksköterska i Vetlanda. Hon har haft problem med lungorna sedan barnsben men fick sin astmadiagnos i 30-årsåldern. I september förra året fick hon frågan om hon ville vara med i en testpilot med en ny digital lungfunktionsmätare som man blåser i och som registreras i en app.

– Innan jag fick apparaten kunde jag få dippar framförallt i september när luften ute förändras. Men tack vare den digitala lungfunktionsmätaren så slipper jag det.

Finns det fördelar med att du är både patient och jobbar inom vården?

– Jag tror att det är lättare att ge råd när man själv vet vad det handlar om. Jag tror även att jag snabbare kan identifiera när jag behöver kontakta patienten via telefon eller be dem att komma in för ett besök, säger Sandra Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.