• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (2)

Sångare från länet sjöng för riksdagen

Arbetsåret för landet riksdagsledamöter inleddes på tisdagen och vid ceremonin fanns kören June Cantores från Jönköping på plats med körsång i trapphuset till riksdagshuset. – Det var väldigt pampigt och roligt, berättar en av körsångarna Edward Eklöf.

Edward Eklöf är kantor och även distriktsansvarig för Sveriges körförbund Småland. Det var han som blev uppringd och tillfrågad om han kunde ordna en kör från Småland till ceremonin. Temat i år vid riksdagens öppnande är nämligen södra Sverige och Småland.

– Jag frågade några olika körer men det var June Cantores som nappade, säger han.

Kören består huvudsakligen av kantorer och andra som arbetar med musik som yrke. De har övat under några månaders tid, men bara träffats en handfull gånger för att öva tillsammans.

– Det är ju professionella körsångare allihop så det är en väldigt duktig kör, säger Edward Eklöf.

Svensk körlyrik

Repertoaren för den högtidliga dagen var ett 30-minuters program med svensk körlyrik som kören sjöng två gånger, medan riksdagsledamöterna, deras anhöriga och andra speciellt inbjudna anlände.

– Önskemålet var just svensk körlyrik och det var det de fick. De har haft lite synpunkter på programmet, så vi har bytt några visor under resans gång, berättar Edward Eklöf.

Annica Sjöstrand och Karin Edwardsson är körledare för June Cantores.

Hög säkerhet

Han beskriver dagen som intensiv med mycket förberedelser både rent sångarmässigt men också med allting runt omkring.

– Det har varit stort säkerhetspådrag här, men allt har hållit väldigt hög kvalitet och det har varit väldigt roligt att få representera Jönköping, säger han.

Tror du att det blir fler sådan här uppdrag för kören?

Jag tror nog inte att de vill ha några repriser utan det här var nog ”once in a lifetime”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer