Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Carlsson menar att det kan finnas flera olika anledningar till att antalet särskoleelever har ökat så mycket de senaste åren. Foto: Hanna Källebring/SVT

Särskoleelever i Jönköping ökar – kommunen säger upp avtal

Publicerad

Antalet särskoleelever har fördubblats senaste decenniet i Jönköpings kommun. Idag tar man emot elever från Habo och Mullsjö, men de avtalen ska nu sägas upp för att man i första hand satsa på en bra verksamhet för kommunens särskoleelever.

– De elever från Habo och Mullsjö som går i särskolan i Jönköping idag kommer att få avsluta sin skolgång här. Men vi kommer inte skriva in några nya elever om det inte finns särskilda skäl till det, säger Anna Carlsson (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden på Jönköpings kommun.

Anna Carlsson berättar att man just nu även satsar på att bygga ut grundsärskolan i Jönköpings kommun både på Sanda högstadieskola och Djupadalsskolan, för att kunna ta emot alla elever inom kommunen.

Stor ökning senaste åren

Under de senaste nio åren har antalet särskoleelever i Jönköpings kommun mer än fördubblats. År 2012/13 var det 101 personer som tillhörde särskolan i Jönköping. Nu år 2021/22 är det 223 personer som går i särskolan i kommunen.

I klippet ovan hör ni ordförande i barn- och utbildningsnämnden Anna Carlsson berätta om vad hon tror kan vara anledningen till ökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer