Foto: Privat

Satsning för att barn ska få testa skridskoåkning

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda BK ser i vinter till att elever i förskolan och första klass i kommunen får åka till bandyhallen för att testa skridskoåkning. På torsdagen var det flyktingbarn från Navet, en skola för nyanlända, som fick testa – för många var det första gången på skridskor.

– Det är fantastiskt att se. Först ligger många barn mest ner på isen. Men redan efter 30-40 minuter är de uppe och åker, då får jag tårar i ögonen, säger Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson, eldsjäl i klubben.

Bidrag från stiftelse

Bandyklubben i Vetlanda har arrangerat detta i många år tidigare och då har det varit möjligt tack vare stöd från Smålands idrottsförbund och Svenska bandyförbundet.

– Nu kunde vi inte få bidrag därifrån, men då sökte vi pengar från Stiftelsen Werner von Seydlitz, som vill vara med och hjälpa föreningar i Vetlanda kommun.

Klubben har fått 30.000 kronor för att elever i förskolan och årskurs 1 ska kunna få komma och åka skridskor i ortens stora inomhushall för bandy. Även flyktingbarn från Vetlandas skola för nyanlända har fått komma och testa.

– I förra veckan hade vi ett 20-tal här och i dag är de 6-7 stycken, säger Lars-Åke Adolfsson.

Tim

Foto: Privat

pa blev tomte

Under ett par timmar får barnen testa på att åka skridskor. Och i vanliga fall brukar 78-årige Timpa Adolfsson finnas med på isen, men inte i dag.

– Nu har jag ont i en höft, så denna veckan vilar jag från skridskoåkningen, säger Lars-Åke Adolfsson, som för över ett halvt sekel sedan själv spelade i klubbens a-lag.

I slutet av 50-talet var backen med och förde laget från division fyra och upp i allsvenskan.

Efter dagens ispass klädde ”Timpa” ut sig till tomte och delade ut godispåsar till barnen.

– Det blev lite extra i dag eftersom det snart är jul, säger Lars-Åke Adolfsson.

Han hoppas nu att föreningen ska kunna fortsätta med verksamheten även nästa vinter.

– Vi får se hur långt pengarna räcker, sedan får vi väl ansöka om mer medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.