Hör erfarna inom sporten enduro berätta om vad de tycker om Sävsjös satsning på riksidrottsgymnasium. Foto: Kristin Renulf / SVT

Sävsjö kommun vill starta riksidrottsgymnasium för enduro och motorcross

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fattades beslut på kommunstyrelsens sammanträde i Sävsjö att kommunen ska ansöka om att få bedriva ett riksidrottsgymnasium för motorcross och enduro.

Om ansökan beviljas är planen att starta utbildningen hösten 2022.

– Ett förberedelsearbete har genomförts och allt pekar på att en sådan utbildning skulle kunna fungera väl genom det nära samarbete som finns mellan kommunen och Vrigstad motorklubb, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD), i ett uttalande.

I beslutet står att de utökade lokaler som utbildningen skulle kräva, i första hand bör tillhandahållas av en extern aktör.

Tidigare har en liknande utbildning funnits i Tibro, men den är numera nedlagd. Initiativet till ett riksidrottsgymnasium med enduro och motorcross i Sävsjö, kommer från början från Vrigstad motorklubb.

”Viktigt med bra ledare”

Lukas Largén, enduroförare i Norrahammars motorklubb, tycker att det vore positivt med en utbildning i Sävsjö.

– Det finns många förare som har gått sådana utbildningar som är med och drar i toppen nu.

Även den erfarne tävlingsledaren Rolf Truls Karlsson är positivt inställd, men tycker att det är viktigt att man tänker igenom utbildningen.

– Det krävs att det finns ledare som kan göra det här på rätt sätt.

Hör dem berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.