Sävsjö värnar tågtrafiken

Publicerad

Sävsjö drabbas hårt om Länstrafiken i Jönköping väljer att minska tågtrafiken. Och ortsborna vill ha kvar sina tåg och är beredda att betala priset.

Besvikelsen är stor i Sävsjö inför risken att Länstrafiken på sikt kan komma att ersätta de dagliga så kallade krösatågsturerna med busstrafik.

Enligt Sävsjös kommunledning är tågtrafik både bättre för miljön, snabbare och bekvämare eftersom vägnätet inte håller tillräcklig standard för busstrafik.

– För oss är det inget alternativ med buss över huvud taget. Tar jag tåget till Nässjö tar det 18 minuter. Tar jag bussen tar det minst 50 minuter på slingriga vägar. Och det är knappast miljövänligt, säger kommunalrådet (kd) Stefan Gustafsson.

Och kollektivtrafiken är så viktig för den regionala utvecklingen att de flesta kommuner troligen är beredda att betala de extrapengar som behövs för att behålla tågtrafiken.

– Vi är beredda att betala betydligt mer. För att det betyder så mycket för kommunen att få en bättre kollektivtrafik, säger kommunalrådet (kd) Stefan Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer